duminică, 27 februarie 2011

Peru – univers de gusturi


Ca şi prin muzica sa, Peru provoacă simţurile cu o bucătărie care înglobează gusturi, savori şi arome adunate aici din toate cele patru zări. E ca şi cum zeii incaşi au pus olăcarii să strige, să adune neamurile lumii, care să verse în acelaşi creuzet al timpului şi al gastronomiei, tot ceea ce au mai bun. Baza acestei gastronomii fabuloase o reprezintă moştenirea Imperiului Inca. Deasupra au fost răsturnate toate bogăţiile culinare ale cuceritorilor spanioli.
O vreme, aceste „ingrediente” primare ale gastronomiei naţionale peruviene au „bolborosit” împreună, în aceeaşi oală de lut, aşezată pe deasupra focului aprins în vatra înconjurată de pietre smulse din trupul Anzilor. Apoi în această „oală” comună a bucătăriei locale s-au adăugat o mulţime de alte gusturi ale nou-veniţilor: africanii – ajunşi aici ca sclavi în epoca neagră a sfârşitului de ev mediu şi a începutului de eră modernă –, apoi muncitorii chinezi, imigranţii europeni – cu precădere italieni şi englezi –, toţi şi-au dat obolul pentru a crea marca distinctivă a gastronomiei peruviene, a cărei emblemă este şi va rămâne pentru totdeauna: cartoful. În paranteză fie spus, la Centrul Internaţional al Cartofului, care se află în Peru, au fost identificate peste 4.300 de varietăţi de cartofi originari din zonele andine – fără a a pune la socoteală toate varietăţile care s-au dezvoltat ulterior în întreaga lume, pe măsură ce această preţioasă şi deloc pretenţioasă legumă a cucerit mapamondul.
Chiar şi astăzi Peru rămâne ţara în care se cultivă, în mod curent, cel mai mare număr de varietăţi de cartof din întreaga lume, adică aproape 2.000. Imaginaţi-vă însă cât de multe sunt reţetele care folosesc cartoful ca ingredient principal sau secundar! Cea mai cunoscută reţetă peruviană pregătită din cartof rămâne însă „Causa”... Iar dacă te duci oriunde în ţară sau în lume şi vrei să faci un top al reţetelor de Causa, atunci cu siguranţă nu va lipsi „Causa Limena”, adică reţeta specifică pentru Lima, capitala Peru. Aparent simplu de preparat – ai nevoie doar de: cartofi fierţi şi zdrobiţi, ulei, ardei iute, suc de lămâie, sare şi piper – a reuşit să intre în preferinţelor tuturor celor care iubesc Peru şi gastronomia tradiţională a acestei ţări. Uneori, în Causa se adaugă ceapă, alteori gustul este schimbat prin adaosul de crevete sau alte fructe de mare, ton sau chiar carne de pui. Pasta obţinută poate fi folosită pentru a pregăti hors d’œuvres de tot felul, de la cele mici cât pentru o înghiţitură până la preparate care – dată fiind şi posibilitatea de a avea paste de cartofi în diferite culori, amestecându-i cu sfeclă roşie, spanac sau alte ingrediente – au aspectul şi consistenţa unui tort inedit. Şi cum multe dintre varietăţile peruviene sunt mai dulci decât cele pe care le cunoaştem noi, gustând aproape că te poţi lăsa înşelat.
„Causa” e doar un preparat din câteva mii de mâncăruri tradiţionale peruviene. N-ar trebui să uităm nici de Tacu-tacu (tortilla cu fasole neagră condimentată), Aji de Gallin (pui cu sos picant), Lomo saltado (carne de vită friptă), Pachamanca (un preparat pregătit la cuptorul de pământ)...
Despre acestea toate şi despre multe altele am avut şi noi prilejul să aflăm într-o seară de decembrie, la restaurantul Casa cu Tei, unde bucătarul peruan Miguel Angel Gonzales Cordova a gătit pentru membrii Ambasadei Peru şi oaspeţii ei, cu prilejul învestirii, de către E.S. dr. Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, a noului consul onorific de la Timişoara, în persoana dlui dipl. ing. Rufino Delgado.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu